Wat is staal?

Staal is ongetwijfeld een van de meest populaire en meest gebruikte materialen. Het wordt gebruikt in de bouw, in de auto-industrie, in de horeca en zelfs in de geneeskunde. Er zijn flink wat soorten staal op de markt, zoals je kunt zien in het assortiment van Metaalcenter.nl. Dat maakt staal kopen niet eenvoudig. Immer, niet alle staalsoorten zijn geschikt voor alle soorten toepassingen. Om de verschillen tussen de soorten staal beter te begrijpen is het nodig om eerst uit te begrijpen wat staal nou eigenlijk is, en hoe wordt het gemaakt. 

Samenstelling van staal 

Ondanks zijn populariteit weten maar weinig mensen hoe staal verschilt van andere metalen. Het basisgegeven van staal is dat dat het een legering van ijzer en koolstof is. Volgens Europese normen moet het ijzer bestanddeel het grootste deel van het mengsel uitmaken, terwijl het koolstof bestanddeel niet meer dan 2,11% van het totale mengsel mag uitmaken. Als het koolstofgehalte hoger is, dan noemen we het gietijzer. Bovendien kan de samenstelling van staal ook andere metalen of niet-metalen bevatten die de eigenschappen van het staal beïnvloeden.   

Productie van staal 

Er worden gewoonlijk twee methoden gebruikt om een staal legering te produceren: de hoogoven methode en de elektrische boog ovenmethode. De eerste methode maakt gebruik van ijzererts, kolen en additieven waarvan het zogenaamde ruwijzer wordt gemaakt. Vervolgens wordt het onderworpen aan raffinage, dat wil zeggen selectieve oxidatie, waarbij ongewenste componenten, waaronder slak, worden verwijderd. Het resultaat van het hoogovenproces wordt vervolgens gegoten en gewalst om staalproducten zoals staven, platen of buizen te kunnen vervaardigen.  

Het boog ovenproces is gebaseerd op het gebruik van gerecycled staalschroot. Het wordt gesmolten met behulp van elektriciteit die tussen het geladen materiaal en de elektroden stroomt. Door de hoge duurzaamheid van staal is de hoeveelheid schroot die in vlamboogovens kan worden verwerkt relatief klein. Het boog ovenproces wordt voornamelijk gebruikt om hoogwaardige staalsoorten te produceren.  

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *