Soorten kozijn

Kozijnen zijn een belangrijk deel van huizen. Ze vormen de vorm voor het raam en zijn de link tussen de ruit en de muur. Ze zijn van groot belang voor de isolatie van een huis en zijn er in allerlei soorten vormen, maten en materialen.

Klassiek is natuurlijk het houten kozijn. Hout is misschien wel het oudste materiaal dat door de mens wordt gebruikt en bestaat ook al veel langer dan de mens zelf. Het is een materiaal dat traditioneler oogt en volgens velen erg mooi is. Hoewel het prima werkt als materiaal en prima isoleert, is het wel van belang het goed te onderhouden. Zo nu en dan moet het geverfd, omdat het anders zal gaan rotten. Dit materiaal wordt erg veel gebruikt en is dan ook nog altijd hartstikke goed.

Kunstof kozijnen kopen of toch hout?

Moderner is het gebruik van kunststof. Tegenwoordig zijn er vele soorten kunststof. Dit soort stoffen zijn dus gemaakt door de mens en komen niet voor in de natuur.  Ze zijn op een bepaalde manier ontworpen door wetenschappers, waardoor ze heel goed zijn voor het doel waar ze voor gemaakt zijn. De kunststoffen die gebruikt worden voor kozijnen zijn dus erg geschikt. Ze zijn zo gemaakt dat ze goed isoleren, waardoor er dus weinig warmte verloren gaat, of juist weinig warmte naar binnen komt in de zomer. Verder zijn dit soort materialen ook nog eens zo gemaakt dat ze makkelijk te onderhouden zijn en erg lang mee gaan. Dit is dus een groot voordeel ten opzichte van hout, wat minder lang mee gaat en onderhouds gevoelig is. Veel mensen vinden wel dat kunststof minder mooi staat en daardoor is het toch nog altijd niet in ieder huis te zien. De afweging tussen esthetiek en pragmatiek lijkt hier dus van belang te zijn en deze afweging is voor iedereen anders en persoonlijk.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *