Gebruik een van deze woonstijlen als inspiratie voor jouw woning

Een woonstijl

De belangrijkste vraag wanneer je een nieuw huis in gaat richten is welke woonstijl jij graag wilt hebben. Het is logisch dat je daar niet direct een antwoord op hebt. Er zijn namelijk enorm veel woonstijlen en je weet misschien niet welke jij graag wilt en mooi vindt. Om jou te helpen heb ik er hier een aantal onder elkaar gezet. Gebruik een van deze woonstijlen als inspiratie voor jouw woning.

De industriële stijl

De industriële woonstijl is een hele sobere en stoere stijl en is voornamelijk gebaseerd op oude fabriekshallen en werkplaatsen. Veel gebruikte materialen in deze stijl zijn beton, bakstenen, staal en hout. Meestal wordt er gebruik gemaakt van donkere kleuren als zwart, bruin en verschillende grijstinten. Een kenmerk van de gebruikte materialen is meestal dat ze zo min mogelijk bewerkt zijn en dat niet alles netjes afgewerkt is. Het mag er ook best een beetje verweerd uitzien; een paar verweerde metalen handgrepen of een tweedehands fabriekslamp past namelijk erg goed in de stijl.

De moderne stijl

Dit is een van de strakste stijlen die er is en het heeft veel raakvlakken met de minimalistische stijl. In een modern interieur zul je veel strakke lijnen en designer meubilair vinden. De moderne stijl draait in principe om functionaliteit en het meeste van wat onnodig is, is er dus ook niet. De meest gebruikte kleuren in de moderne stijl zijn zwart, wit en grijstinten. De meest gebruikte materialen zijn vaak beton en marmer. Het is echter ook modern om je eigen creativiteit erop los te laten. Je mag dus best rood gebruiken, als je maar in de kern bij de moderne stijl blijft.

De Scandinavische stijl

Omdat de meeste Scandinavische landen vrij donker zijn wordt er in de woningen vooral gebruik gemaakt van lichte kleuren en dat kenmerkt ook de Scandinavische stijl. Er wordt dus veel gebruik gemaakt van wit, maar ook van zachtere soorten roze, blauw of groen. Je zult weinig felle uitschieters zien in deze landen. De meest gebruikte materialen zijn hout, linnen en katoen. De meubels in deze stijl zijn vaak vrij basic en rustig en zijn voornamelijk functioneel bedoeld met weinig opsmuk. Ook is het belangrijk dat de materialen duurzaam zijn. De ladegrepen van deurgrepenwinkel passen ook heel goed in deze stijl.

De botanische stijl

De term botanisch betekent in het latijn letterlijk plantkunde en het is dan ook niet gek dat deze woonstijl om planten en natuur draait. Veel gebruikte materialen in deze stijl zijn hout, bamboe, steen, rotan, wol en touw. Het doel is ook om deze materialen zo basic mogelijk terug te laten komen in het interieur. Qua kleuren wordt er voornamelijk gekozen voor kleuren die je ook terug zult vinden in de natuur zoals wit, blauw, groen en bruin. Logischerwijs heb je ook een hoop planten en bloemen in deze stijl en wordt het lekker groen binnen. Eigenlijk haal je de natuur dus een beetje van buiten naar binnen.

De bohemian stijl

Dit is misschien wel de meest expressieve stijl die je kunt kiezen. De basis is echter helemaal niet expressief, dat is meestal een vrij rustige, onopvallende kleur als wit, beige of een lichte grijstint. Het expressieve komt meestal naar voren in het meubilair en de accessoires. Zo zullen deze in vrij aanwezige kleuren als rood, oranje, geel, blauw of groen zijn. De inspiratie voor deze stijl komt voornamelijk uit Noord-Afrika en India.

De retro stijl

Retro betekent letterlijk dat het ergens op terugslaat en in het geval van woonstijlen is dat de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. In deze woonstijl komen een hoop invloeden voor uit deze periode, maar die worden ook gecombineerd met moderne invloeden. Anders zit je namelijk nog steeds met een televisie uit 1965 en dat wordt op begeven moment toch saai. In deze stijl worden veel kleuren als rood, bruin en geel gebruikt en qua materialen speelt hout een hele grote rol. Uiteraard is vintage ook heel belangrijk voor de retro stijl en het is dus helemaal geen slecht idee om eens bij de kringloop te gaan kijken voor meubels en accessoires.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *