3 Factoren die van invloed zijn op je slaapkwaliteit

Het is algemeen bekend dat de kwaliteit van je slaap door veel verschillende factoren wordt beïnvloed. De meeste mensen weten echter niet hoeveel verschillende factoren hun slaap kunnen beïnvloeden en wat deze factoren precies zijn. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden als het op slapen aankomt. Slaap is belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid, maar sommige mensen slapen beter dan anderen. Sommigen hebben moeite met slapen, terwijl anderen geen probleem hebben om in slaap te vallen of ’s nachts door te slapen.

Het soort bed waar je in slaapt

Als je gaat slapen, moet je lichaam kunnen ontspannen en rusten. Het soort bed waarin je slaapt is belangrijk voor dit proces. Een bed, zoals een slaapbank 180, moet comfortabel en ondersteunend zijn. Daarnaast moet je bed ook de juiste maat hebben. Je slaapkamer moet ook vrij zijn van rommel. Je hersenen kunnen zich namelijk niet ontspannen als er afleiding is, zoals rommel of felle lichten. Bovendien zijn kamers met temperatuurregeling gunstig omdat ze je helpen om je lichaamstemperatuur tijdens de slaap te reguleren. Een koele kamer kan je makkelijker in slaap laten vallen. Hierdoor zal je lichaam niet worstelen met problemen die ontstaan door warmte- of kou.

Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die zijn ontworpen om mensen te helpen slapen. Er zijn echter ook andere medicijnen die het tegenovergestelde effect hebben. Bloeddruk- en hartmedicatie kunnen bijvoorbeeld slapeloosheid veroorzaken wanneer ze ’s nachts worden ingenomen. Antidepressiva kunnen ook interfereren met je vermogen om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Als je medicijnen gebruikt en moeite hebt om een ​​goede nachtrust te krijgen, overleg dan met je arts over het wisselen van medicatie of het veranderen van het tijdstip van de dag waarop je het inneemt.

Lifestyle keuzes

Als je niet de juiste hoeveelheid slaap krijgt, is het tijd om wat veranderingen aan te brengen. Slaaphygiëne is de praktijk van het creëren van een routine en een omgeving die de slaap bevordert. Door op een vast tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden, kun je sneller in slaap vallen. Op deze manier weet je lichaam namelijk wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Zelfs als je je niet moe voelt voordat je naar bed gaat, moet je vasthouden aan je schema. Hierdoor wordt je lichaam getraind om op dat moment van de dag te gaan rusten.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *